Je woning beschermen tegen de hitte

De dreiging van een extreme hittegolf in België

Uit recent onderzoek blijkt dat België en de Benelux-regio mogelijk te maken kunnen krijgen met extreme hittegolven, vergelijkbaar met de ongekende hittegolf die Canada in 2021 trof. Een goede voorbereiding is essentieel om je woning en je gezondheid te beschermen tijdens deze perioden van intense warmte. We geven jullie graag tips om jullie woning en terras koel te houden tijdens een hittegolf en vertellen jullie de verschillende zonweringsopties.

 

Tips om je huis en terras koel te houden tijdens een hittegolf

 

Zonwering tegen je gevel of op je terras

Waarom zonwering cruciaal is tijdens hittegolven

Zonwering is een essentieel onderdeel van je woning of terras tijdens hittegolven, aangezien het helpt om:

  • De temperatuur in je huis en op je terras te verlagen
  • Je meubels en interieur (binnen en buiten) te beschermen tegen verkleuring door de zon
  • Privacy en comfort te verhogen
  • Je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon
  • Energiekosten te verminderen door minder afhankelijk te zijn van airconditioning

 

Top 5 zonweringsopties voor je woning en terras

Terrasoverkappingen

Terrasoverkappingen zijn een stijlvolle en effectieve manier om zonlicht te reguleren en de temperatuur in je huis en op je terras te verlagen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, kleuren en stijlen, met veel verschillende opties, zodat je ze kunt aanpassen aan je eigen smaak. Bij plaatsing tegen de gevel helpt een terrasoverkapping om het niet enkel op je terras, maar ook binnen koel te houden.

Screens

Screens zijn een moderne en strakke oplossing voor zonwering. Ze filteren het zonlicht en verminderen de warmte, terwijl ze nog steeds natuurlijk licht en zicht naar buiten bieden. Screens zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en transparanties en zijn ook beschikbaar op zonne-energie.

Zonneschermen

Zonneluifels, ook wel knikarmschermen genoemd, zijn een populaire keuze voor terrassen en buitenruimtes. Ze bieden bescherming tegen de zon en creëren een comfortabele, schaduwrijke plek om van je tuin te genieten. Wanneer je uitrolt beschermen ze ook efficiënt je woning binnen tegen de warmte.

Zonnezeilen

Waar een terrasoverkapping of traditionele zonneluifel tekort schieten, kan je met een Soliday zonnezeil toch schaduw brengen op je terras. Je kan er meer dan 100 vierkante meter terras bedekken met een zonwerend en waterafstotend doek. Dus ook ideaal voor restaurants.

Rolluiken

Rolluiken zijn een uitstekende optie voor zonwering en bieden extra voordelen zoals inbraakbeveiliging, geluidsisolatie en isolatie in de winter.

Slim kleurgebruik voor je interieur en exterieur

Lichte kleuren reflecteren zonlicht en helpen om de warmte buiten te houden. Kies voor lichte kleuren voor je muren, gordijnen en meubels om een koeler interieur te creëren. Overweeg ook lichte kleuren voor je dak en gevel om warmteabsorptie te verminderen. Voor de doeken van je zonwering ga je echter beter voor donkere kleuren. Je zonweringdoek zal dan het licht en ook de warmte absorberen, waardoor het doek warm wordt, maar de omgeving niet.

Ventilatie en isolatie

Zorg voor voldoende ventilatie in je woning door ramen en deuren open te zetten tijdens de koelere ochtend- en avonduren. Overweeg ook om ventilatiesystemen of plafondventilatoren te installeren voor een betere luchtcirculatie. Een goede isolatie kan eveneens helpen om de warmte buiten te houden en je huis koeler te houden.

Gebruik van energiezuinige apparaten

Energiezuinige apparaten genereren minder warmte en verbruiken minder elektriciteit, wat bijdraagt aan een koeler huis en lagere energiekosten. Kies voor energiezuinige verlichting, zoals LED-lampen, en overweeg energiebesparende huishoudelijke apparaten.

Planten en groen in en rondom uw huis

Planten kunnen een natuurlijke zonwering vormen en helpen om de temperatuur in en rond je huis te verlagen. Overweeg het plaatsen van grote kamerplanten bij zonovergoten ramen of het aanleggen van een groene buitenmuur. Bomen en struiken kunnen ook zorgen voor schaduw en koelte rond je huis.

 

Bescherm uw woning en gezondheid tijdens een extreme hittegolf in België

De dreiging van extreme hittegolven in België en de Benelux-regio is reëel en vereist dat huiseigenaren proactief zijn in het beschermen van hun woning en gezondheid. Door te investeren in effectieve zonwering en het toepassen van de bovenstaande tips, kan je je huis koel houden, energie besparen en jezelf en je gezin beschermen tijdens een hittegolf. Vergeet niet om altijd op de hoogte te blijven van de laatste weersvoorspellingen en neem de nodige maatregelen om je woning en je dierbaren veilig te houden.